Štípance - prevencia a liečba pre detí, tehotné a kojace ženy

Jar je obdobie, kedy príroda začína opäť ožívať. Prebúdzajú sa rastlinky a s nimi aj hmyz ako sú komáre, včely, osy, kliešte a iné. 

Kliešte sú obzvlášť nebezpečné, pretože môžu spôsobiť vznik ochorenia – encefalitídu (zápal mozgu), alebo lymskú boreliózu. Ich aktivita je najvyššia v mesiacoch apríl až október. Nachádzajú sa vo vysokej i nízkej tráve, krovinách a stromoch. Prevencia je očkovanie a vhodný repelent. Encefalitídu môžete dostať aj z tepelne neošetrených mliečnych výrobkov ak mala krava, alebo koza toto ochorenie. Preto je nevyhnutné mlieko vždy prevariť. Ak vás náhodou kliešť poštípe, čo najrýchlejšie ho vytiahnite pomocou mydlovej vody a kývavým pohybom s pinzetou alebo kliešťami. Kliešťa je vhodné odstrániť do 48 hodín od poštípania. Ranu čo najrýchlejšie vydezinfikujte. Ak by ste počas 3 týždňoch zbadali zmenu zdravotného stavu ako je horúčka, začervenanie v mieste poštípania alebo príznaky chrípky navštívte lekára.

Komáre sa vyskytujú najčastejšie v blízkosti vody. Najviac ich priťahujú ľudia s vyšším výdychom oxidu uhličitého a s krvnou skupinou 0.  Štípance si neškrápte, rana by sa vám mohla zapáliť a svrbenie sa zintenzívni. Štípance si umyte mydlom, to ranu upokojí a vyčistí.

Prírodný repelent proti komárom

Komáre odpudzujú niektoré prírodné vône ako je vôňa muškátu, levandule, eukalyptu, mäty, medovky, bazalky, tymiánu, nechtíka alebo rozmarínu.
Môžete použiť eukalyptový olej, alebo odvar z rozmarínu či tymiánu. Pozor však na eukalyptový olej, ktorý nie je vhodný pre deti mladšie ako 3 roky.

Repelent pre najmenších

Pre deti od 3 mesiacov môžete použiť repelent Predator Junior 15%, je vhodný aj na citlivú pokožku. Na tvár sa aplikuje tak, že si ho nastriekate na dlane a rozotriete ho po tvári. Vyhýbajte sa očiam a ústam. Pôsobí 4 hodiny. Odpudzuje kliešte, komáre a iný lietajúci hmyz.
Taktiež pre detičky v kočíku je výborná pomôcka sieťka proti hmyzu.

Pre deti od 2 rokov môžete použiť repelent Predator Forte 25% sprej. Odpudzuje kliešte, komáre a iný lietajúci hmyz. Účinkuje 6 hodín.

Repelent pre tehotné a dojčiace ženy

Pre tehotné a dojčiace ženy je možné použiť repelent Moskito Guard na prírodnej báze. Je vodeodolný a pôsobí 8 hodín. Na tvár sa aplikuje tak, že si ho nastriekate na dlane a rozotriete ho po tvári. Pôsobí proti komárom, kliešťom, blchám a muškám. Vyhýbajte sa očiam a ústam. Je vhodný aj pre deti od 2 rokov.

 

Čo na štípance?

Štípance u najmenších

U dojčiat môžete na malé plochy použiť Fenistil gél. Môžete ho nanášať 2 - 4x denne nie však v blízkosti očí a do otvorených rán. Je vhodný aj na liečbu popálenej pokožky od slnka, alebo pri alergií. Tiež upokojuje svrbenie po poštípaní. Nevystavujte však natreté miesto slnečnému žiareniu. Ďalšia možnosť je homeopatický Dapis gél.

U kojacich a tehotných žien je možné použiť mastičku Kosmín po bodnutí hmyzom, ktorá ranu znecitlivie a pôsobí protizápalovo. Tiež môžete použiť homeopatický Dapis gél.