Atopický ekzém

Čo to je?

Atopický ekzém je zápalové neinfekčné ochorenie pokožky. Postihuje hlavne detí a novorodencov (asi 30%). U detí sa prejavuje na záhyboch, líčkach a krku. U dospelých sa prejavuje skôr na tvári. Prejavuje sa suchou, začervenanou a svrbiacou pokožkou, šupinami na pokožke, pľuzgiermi, chrastami a zhrubnutím pokožky. 

Príčinou je zvýšená aktivita imunitného systému. Spúšťač ekzému je genetika, vonkajšie faktory (prostredie, ovzdušie, alergény, potraviny) a vnútorné faktory (hormóny). Čím sú deti staršie tím sú prejavy ekzému menšie. Niektoré deti z toho vyrastú.

Čo zhoršuje atopický ekzém?

Niektoré potraviny, citrusy, kakao, korenené a pikantné jedlá, prerezávanie zúbkov, potenie, teplé počasie, alergény, chemikálie, parfémy, časté kúpanie v chlórovej vode.

Liečba

Dôležité je pokožku pravidelne premasťovať a používať krémy a sprchové gély bez parabénov a parfémov. Krém si najskôr nanášajte 3 dni na menšej ploche a ak vám nebude spôsobovať problémy, môžete ho nanášať na väčšie plochy a celé telo. Odporúča sa telo premasťovať hneď po kúpeli. Odporúčajú sa sprchové gély a krémy ktoré majú optimálne pH pokožky, hydratačný účinok a účinok obnovujúci kožnú bariéru. Medzi takýto krém patrí Bioderma Atoderm Intensive Baume a sprchový olej Bioderma Atoderm alebo Lipikar Syndet AP+. Na slnku si dávajte krém s vysokým ochranným faktorom. Na tvár odporúčam faktor 50, najlepšie Biodermu ktorá je jemná k citlivej pokožke a na citlivé miesta na tele pre dospelých a detí od 1 roka krém s minerálnym faktorom SPF 50.

Taktiež sa odporúča dávať pozor na potraviny. Ak zbadáte zhoršenie prejavov ekzému, zapíšte si ktoré jedlo vám to spôsobilo. Liečba tohto ekzému patrí do rúk lekára. Ten vám podľa potreby predpíše silnejšie krémy, alebo lieky (antibiotiká, antimykotika, kortikoidy, antihistaminiká alebo imunomodulátory).

Odporúčajú sa aj lieky alebo výživové doplnky na podporu imunity aj pre deti, napríklad Imunoglukán krém. Tento krém bol použitý v štúdii a zistilo sa výrazné zníženie prejavov atopického ekzému. Zlepšuje regeneráciu pokožky a pôsobí protizápalovo. Môže sa používať dlhodobo. 

Taktiež sa zistilo, že ľudia trpiaci atopickým ekzémom majú nedostatok vitamínu D. Preto sa odporúča užívať doplnok s obsahom vitamínu D napríklad kvapky Devit vhodné pre dojčatá i dospelých. Najlepšie je užívať ich spolu s jedlom, pretože vitamín D je rozpustný v tukoch. Výrazne zlepšuje prejavy atopického ekzému aj zinok a selén. Veľmi dobre pomáhajú aj ovesné kúpeli.

 

Prevencia atopického ekzému u detí

Dôležité je výlučné kojenie do pol roka života dieťaťa. Ak to nie je možné, odporúča sa nasadiť mliečnu výživu s označeným HA (hypoalergénna). Tie obsahujú čiastočne naštiepenú bielkovinovú časť, ktorá je zdrojom látok vyvolávajúcich alergiu. Medzi takéto mlieka patrí Nutrilon HA, Beba HA alebo Sunar HA. Neodporúča sa aby sa matka vyhýbala alergizujúcim potravinám v období tehotenstva alebo kojenia. Taktiež sa odporúča na prevenciu atopického ekzému u novorodencov a dojčiat používať krém Bioderma Atoderm Préventive krém, ktorý pôsobí preventívne pred vznikom atopického ekzému u detí, ktorých rodičia trpia týmto ekzémom. Tiež sa odporúča používať sprchový olej Bioderma Atoderm, ktorý pokožku premastí a nedráždi.

istockphoto-1300964553-612x612jpg

Pre tehotné a dojčiace ženy

Sa odporúčajú krémy rovnaké ako u detí, to znamená krém Imunoglukán, hlavne pri akútnom stave premasťovať niekoľkokrát denne. Sprchový olej Bioderma Atoderm, krém Bioderma Atoderm Intensive Baume a vitamíny pre tehotné a dojčiace ženy napríklad Ladeevita s obsahom zinku, vitamínu D, selénu a omega mastných kyselín.

istockphoto-900018018-612x612jpg