Hodnotenie špeciálnych umelých mliek

Niektoré umelé mliečne výživy sa nedali hodnotiť ako napríklad mlieka pre predčasne narodené detičky pretože ich nároky na výživu sú odlišné.
Pri správnom dojčení trpia deti kolikami, refluxom a alergiami podstatne menej. Najlepšie je preto materské mlieko. Samozrejme pre mamičky, ktorým sa nepodarilo dojčiť som pripravila tento príspevok.

Umelá mliečna výživa s označením "HA" hypoalergénna, vhodná pre deti, ktoré majú v rodine alergie či astmu.
NUTRILON prosyneo HA
výhodou je že obsahuje GOS, FOS vlákninu, DHA kyseliny na mozog, taurín a cholín a navyše nukleotidy pre rast a regeneráciu tkanív. Obsahujú aj probiotiká. Nemám čo vytknúť. 
BEBA HA a aj Beba Supreme pro
Počiatočné mlieko má dobre zloženie. Je bez palmového oleja avšak neobsahuje vlákninu GOS a FOS čo však môže byť dobré pre deti, ktoré neznášajú vlákninu (nafukovanie, hnačka...), Obsahuje probiotiká Lactobacillus reuteri.
problém je pokračovacie mlieko 2 a 3, pretože neobsahujú cholín a taurín dôležité pre správny vývoj mozgu a nervovej sústavy. Taktiež neobsahuje nukleotidy preto by som zostala na počiatočnom mlieku.
SUNAR HA
Od Nutrilonu sa líši prídavkom maltodextrínu, ktorý nie je žiadúci v počiatočnom mlieku. Tiež neobsahuje FOS vlákninu.
Obsahuje však taurín, cholín a nukleotidy. Obsahuje aj palmový olej čo nie je žiadúce. Sunar má 1 mlieko aj pre novorodencov, dojčatá a batoľatá. Z hľadiska dlhodobého užívania je lepší ako BEBA avšak Beba má lepšie počiatočné mlieko.
Kendamil Medi + je na tom rovnako ako SUNAR HA
HIPP HA
obsahuje palmový olej, škrob (ovplyvňuje hodnoty glukózy, tukov a ich spracovanie v tele čo môže nevhodne vplývať na výskyt obezity či riziko diabetu), neobsahuje FOS ani taurín.
Pokračovacie mlieko neobsahuje ani cholín.
obsahuje Metafolin vhodný pre anemické deti.

Antirefluxné mlieka pre deti trpiace refluxom teda návratom stravy do úst a grckaním. Tieto mlieka obsahujú na zahustenie stravy škrob, maltodextrín a karobovú gumu. Obmedzia návrat potravy späť zo žalúdka do úst, niekedy však spôsobujú tichý reflux teda pálenie záhy a dieťa je tak nekľudne a uplakané či pokašliava.
Dojčiace mamičky nemusia kvôli refluxu prestať dojčiť. Odsajte mlieko a zahustite ho Nutritonom. častokrát je za refluxom alergia na bielkovinu kravského mlieka. Sledujte preto či má v stolici dieťa hlien alebo krv, prípadne prítomnosť ekzému na pokožke.
Režimové opatrenia nájdete tu
NUTRILON AR veľmi dobré zloženie
zloženie má výborné až na obsah palmového oleja ktorý môže spôsobiť koliky. Neobsahuje probiotiká. Na zahustenie použili vlákninu zo svätojánskeho chleba čo je dobre, pretože sa vyhli prídavku maltodextrínu.
BEBA AR
Oproti nutrilonu neobsahuje palmový olej a na zahustenie použili škrob (ovplyvňuje hodnoty glukózy, tukov a ich spracovanie v tele čo môže nevhodne vplývať na výskyt obezity či riziko diabetu). Navyše obsahujú probiotiká. Neobsahuju však GOS a FOS. Celkovo dobre zloženie hlavne pre deti ktoré trpia kolikou.
SUNAR AR
Na zahustenie použili vlákninu zo svätojánskeho chleba, bez palmového oleja, obsahuje GOS.
maltodextrím a chýba FOS a probiotiká.
HIPP AR
probiotiká, vláknina zo svätojánskeho chleba,
neobsahuje taurín, gos, fos, obsahuje palmový olej.

Mlieka pre deti s intoleranciou na laktózu
BEBA lactose free
obsahuje všetko potrebné (DHA, cholin, taurin, nukeotidy), neobsahuje palmový olej.
NUTRILON LOW LACTOSE
na rozdiel od Bebi obsahuje maltodextrín a palmovy olej.

Na citlivé bruško - tieto mlieka majú znížený obsah laktózy a čiastočne štiepenú bielkovinu kravského mlieka. Častokrát však pomôže mliečny tuk ak nie je nutná hypoalergéna forma mlieka. Tento tuk obsahuje Kendamil, Nutrilon Duobiotik a Sunar premium. Nemajú však čiastočne štiepenú bielkovinu kravského mlieka.
Beba sensitive 
probiotiká, gos, Fos, cholin, taurin, DHA, nukeotidy, bez palmového oleja. Vhodné pri refluxe, alergii v rodine či zápche a intolerancii na laktózu
na zahustenie použili škrob.
NUTRILON COMFORT A COLICS
Obsahuje maltodextrín, škrob a palmový olej čo môže spôsobovať bolesti bruška a zhoršený lipidový profil a glykemický index.

BEBA DISCHARGE
Tu to moc porovnať neviem ale nemusela by obsahovať maltodextrín a palmový olej.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka
Nutrilon ponúka vo svojej rade viacero druhov špeciálnych mliek a ich rozlíšenie môže byť metúce, preto som pripravila krátke rozlíšenie týchto druhov.

NUTRILON ALLERGY CARE SYNEO
Toto mlieko sa používa pri alergií na bielkovinu kravského mlieka
V podstate spĺňa všetky kritéria ktoré má. Jedine čo mu môžem vytknúť je obsah maltodextrínu, ktorý nie je žiadúci.

NUTRILON ALLERGY DIGESTIVE CARE
Na rozdiel od prechádzajúceho mlieka uvádza výrobca že toto mlieka sa používa u detí, ktoré majú alergiu na bielkovinu kravského mlieka a poruchu trávenia a vstrebávania tukov. 
Nevýhodou je obsah maltodextrínu a palmového oleja čo môže spôsobiť vznik kolík.
Sunar alllergy care
je totožný s Nutrilonom.