Letné kúpanie deti

Deti do roka by nemali navštevovať verejné kúpaliská okrem bazénov, ktoré sa používajú pre plavecký kurz dojčiat a batoliat.

Odporúča sa použiť plienky do bazéna s gumičkami okolo nožičiek. Ďalšou možnosťou je doma napustený bazénik, ktorý používa iba vaše dieťa a vodu napúšťate vždy čerstvú.

Teplota vody by mala byť okolo 32 stupňov, nikdy nie menej ako 27 stupňov a nie viac ako 35 stupňov. Termálne vody by nemali navštevovať deti do 6 rokov, pretože môže dojsť k prehriatiu organizmu a navyše v teplých vodách sa množia baktérie.

Na verejné kúpaliska môžete zobrať dieťa od roka vždy si však skontrolujte teplotu vody. Do dospeláckych bazénov sa neodporúča brať deti, pretože nespĺňaju požiadavky pre detské bazény.

Prírodné jazerá, ktoré sú kontrolované a spĺňají aj teplotu vody sú vhodnejšie ako bazén v kúpaliskách. More je pre deti najvhodnejšie.

Nikdy sa s dieťaťom nekúpte mimo domáceho bazéna ak má dieťa otvorenú ranu na tele, môžu sa mu cez ranu preniesť ochorenia od iných návštevníkov bazéna.

Prečo byť opatrný??
možné ochorenie pohlavných orgánov z dôvodu nedostatočne vyvinutej imunity
možný vznik zápalu močových ciest
ochorenie dýchacich ciest
kožné ochorenia -prenos bradavíc, molusky, kurie oká, plesne
črevné problémy

Prevencia:
vždy po kúpeli dieťaťu vyzlečte mokré plavky a oblečenie
pred a po kúpeli dieťa osprchujte
nedávajte dieťaťu plavky pod oblečenie
zvýšte príjem tekutín pre dieťa aby sa mu prepláchli močové cesty a znížila sa možnosť infekcie
pravidlo 3K- klobúk, košeľa a krém na opaľovanie