Príkrmy pre deti – prečo používať tabuľky a čerstvé jedlá?

Methemoglobinémia

Je stav kedy telo nemá dostatok železa vo forme, v ktorej je schopné prenášať kyslík. Príčinou sú často dusíkaté látky prítomné v zelenine. Aj preto sa odporúča pri začiatkoch príkrmov postupovať podľa tabuliek na zavádzanie potravín. Moju tabuľku nájdete tu. Keďže detský tráviaci trakt produkuje menej žalúdočnej kysliny, baktérie vytvárajúce dusičnany prežijú a preto sú deti viac citlivé na vznik methemoglobinémie. Aj z tohto dôvodu sa neodporúča zavádzať nemliečne príkrmy skôr ako v 4 mesiacoch života dieťaťa. Ak dieťaťu pripravíte zeleninový príkrm tak ho hneď spotrebujte alebo zamrazte. V chladničke sa totižto taktiež zvyšuje množstvo dusíkatých látok v zeleninových uvarených jedlách. Citlivosť dusíkatých látok na vznik methemoglobinémie je u detí 2 rokov takmer rovnaký ako u dospelých. Preto do roka pripravujte dojčatám príkrmy denne čerstvé alebo ich zamrazte a deťom od roka nedávajte jedlo staršie ako 2 dni. Pri dole vypísaných jedlách podávajte čerstvé formy jedla aj starším deťom.

Tieto dusíkaté látky (dustitany a dusičnany), menia bežné železo v tele na železo pre telo nevyužiteľné. Určite si pamätáte ako ste sa na chémií učili koncovky –ný, -natý, - itý, -ičity, -ičný - ečný, -ový, -istí, -ičelý. V tomto prípade dusíkaté látky zmenia železnatý hemoglobín na oxid železitý, ktorý nevie prenášať kyslík a to spôsobuje nedostatočne okysličenie orgánov.

Prejavy závisia od stupňa methemoglobinémie. Prvotné prejavy sú buď žiadne alebo je pridružené zmodranie pier, poruchy v psychickom vývine a vývine nervového systému, kardiovaskulárne problémy či bolesť hlavy, nedostatočná sústredenosť, pocit na zvracanie.

Rizikové potraviny

Mäso upravené prídavkom dusitanu sodného a draselného, nesprávne skladovaná predvarená zelenina, mrkva, repa, špenát, odstáta špenátová polievka či prívarok, mrkvová polievka, kapusta obyčajná, mrkvový džús, rozmrazený fenikel a brokolica, zelená fazuľa, niektoré pudingové prášky (treba pozrieť či neobsahujú dusitany a dusičnany), Fava fazule, údeniny – salámy, klobásy, párky, šunky.

Literatúra:

https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/1750-3841.16090?fbclid=IwAR2w_J68vAn76hI84N_Pma_...