Akné u dospelých

Akné často ovplyvňuje kvalitu života a sebavedomie jedinca. 

Vplyv na výskyt akné:

- glykemický index, 

-diéta (u niektorých jedincov čokoláda, mliečne výrobky), 

-genetika, 

-hormonálna porucha, syndróm polycystických vaječníkov, 

-fajčenie, 

-zmeny vo fyziológií pokožky, 

-folikulárna kolonizácia baktériou Propionibacterium acnes,

-komplexné zápalové mechanizmy, ktoré zahŕňajú vrodenú aj získanú imunitu, 

-nevhodná kozmetika upchávajúca póry (komogénna),

Nedávno bolo vyvinutých niekoľko topických (lokálnych), terapeutických kombinácií na liečbu pacientov s akné. Absorpciu lokálnych terapií ovplyvňuje mnoho faktorov, vrátane množstva aplikovaného činidla, plochy aplikácie, dĺžky času aplikácie, frekvencie aplikácie, aplikácie na porušenú kožu/erózie, výberu použitého vehikula a hrúbky stratum corneum. Preto je dôležité pir liečbe dodržiavať odporúčané postupy.

Zdroj: 

Tan AU, Schlosser BJ, Paller AS. A review of diagnosis and treatment of acne in adult female patients. Int J Womens Dermatol. 2017 Dec 23;4(2):56-71. doi: 10.1016/j.ijwd.2017.10.006. PMID: 29872679; PMCID: PMC5986265.

Ďalšie informácie ohľadom liečby Vám ďalej pripravili odborníci zo spoločnosti Bioderma, ktorá sa zaoberá liečbou a prevenciou dermatologických zmien.

Bioderma riešenie na akné v dospelosti

Akné sa bohužiaľ netýka len adolescentov – jeho príznaky sa u niektorých z nás môžu prejaviť až v dospelosti. Nikoho asi nepoteší, že akné sa môže objaviť aj po štyridsiatke.

Akné u dospelých je typicky spôsobené rovnakými príčinami ako akné u dospievajúcich: nadbytkom kožného mazu a baktériami. Akékoľvek zmeny hormónov, vrátane zmien spôsobených napríklad tehotenstvom, môžu vyvolať nadmerné množstvo mazu a začarovaný kruh začína. Ženy fajčiarky bývajú k akné náchylnejšie.

V dospelosti sa objavuje aj ďalší problém. V porovnaní s teenagermi dospelá pleť reaguje na chronologické starnutie, UV žiarenie, znečistenie a stres. Začnú sa objavovať jemné vrásky a môže dôjsť k strate jasu. K nedokonalostiam sa teda pridávajú aj prvé známky starnutia.

Predtým bolo potrebné riešiť iba jeden z týchto problémov. Teraz potrebujeme riešiť oba naraz. Aknózna pleť a prvé známky starnutia spoločne ovplyvňujú výber make-upu, kvalitu života a dokonca aj sebavedomie.

*1 Gilbert, E., Downie, J., Shamban, A., 'Topical Tretinoín: A Versatile Option for Adult Female Acne', 2019.

woman sebiumjpg

Babské rady vs. Pomoc odborníka

V časopisoch a na internete sa to len tak hemží množstvom zaručených babských rád, prírodných receptov a trikov, ako na akné - na takéto domáce recepty ale pozor. Ich súčasťou sú totiž typicky esenciálne oleje - a tie nielenže sú pri liečbe akné neefektívne, môžu navyše vyvolať aj nepríjemnú alergickú reakciu. Obráťte sa radšej na skutočných odborníkov a stavte na rutinu zostavenú presne pre váš typ pleti.

Môže vás tiež upokojiť, že akné samo o sebe väčšinou vekom zmizne. U niektorých žien akné napríklad končí s menopauzou. A pre tých, ktorí s akné stále bojujú, existuje liečba. Počítajte ale vždy s tým, že liečbu aj odporúčanú rutinu je potrebné dodržiavať niekoľko týždňov, kým sa zlepšenie stavu pleti prejaví.

Prečítajte si viac o mýtoch a pravdách o akné na stránke Pravdy o akné

Majte na pamäti

Akné sa bežne objavuje aj v dospelosti. Nikto však nie je predurčený na to žiť s mastnou či aknóznou pleťou do konca života. Návšteva odborníka a kvalitnej starostlivosti môže byť začiatkom konca tohto problému.

Riešenie s produktami Sébium od Biodermy

Pre aknóznu pleť s prvými známkami starnutia je vhodné siahnuť po riešení, ktoré nielen redukuje akné, ale zároveň pôsobí protivráskovo. Ideálnym riešením je používať produkty s obsahom kyseliny salycilovej a aj kyseliny hyalurónovej.

Ráno a večer použiť na čistenie pleti micelárnu vodu bez oplachovania Sébium H2O. Ráno na vyčistenú pleť aplikovať pleťový krém Sébium Kerato+, ktorý odstraňuje nedokonalosti. V letných mesiacoch nezabudnúť na tretí krok rannej rutiny, ochranný pleťový krém Photoderm AKN Mat SPF 30. Večer na vyčistenú pleť aplikovať Sébium Sérum, ktoré pôsobí proti nedokonalostiam a zároveň vyhladzuje jemné vrásky.

Vašu rutinu môžete doplniť aj mesačnou kúrou s peelingom Sébium Night peel alebo Sébium Peelingovým gélom na zjemnenie textúry pleti. Sébium Night peel sa odporúča aplikovať počas jedného mesiaca vždy večer na dôkladne vyčistenú pleť. Nechať ho pôsobiť cez noc a následne si pleť ráno opláchnuť. Sébium Peelingový gél je možné aplikovať 1 – 2x do týždňa, vždy po vyčistení pleti, pred aplikáciou pleťového krému.
Trades_9-23-04jpg