foto: istockphoto.com

Strava v tehotenstve

Jedálniček tehotnej ženy by mal byť pestrý a vyvážený. Neprejedajte sa, radšej jedzte častejšie aj 5 krát denne v menších porciách. Vyhýbajte sa nadmernému množstvu cukru. Taktiež vylúčte z jedálnička sýtené, sladené nápoje surové mäso a ryby. Najvhodnejší zdroj tekutín je čistá voda. Zvýšte príjem bielkovín a vlákniny. Vláknina sa nachádza, napr. v ovesných vločkách a zelenine. Predídete tak vzniku zápchy a hemoroidom. Pridajte do jedálnička biely jogurt napríklad smotanový.  Jedzte viac hovädzieho mäsa. Snažte sa k obedu pripraviť aj zeleninovú prílohu. Preferujte celozrnné pečivo pred bielym a vyhýbajte sa pečienkam, ktoré obsahujú vitamín A (ten je pre plod nežiadúci).

Často, ale nie vždy platí pravidlo, že to čo jete v tehotenstve bude papať aj vaše dieťa. Vylúčte z jedálnička mliečne nepasterizované výrobky (bryndza, plesnivý syr, plesnivec), huby (obsahujú veľké množstvo toxínov) a obmedzte orechy, ktoré obsahujú mykotoxíny. Vyhýbajte sa aj štipľavým a korenením jedlám. Vysmážané jedlá jedzte sporadicky. 

foto: istockphoto.com

Čaje v tehotenstve

Čaje vhodné v tehotenstve:

Žihľava dvojdomá (močové cesty), Ruža šípová (imunita), Repík lekársky (zápaly v ústach a na pokožke), Rumanček kamilkový (lokálne zápaly + upokojuje), Ovocné čaje, čajové zmesi pre tehotné, Medovka lekárska (upokojujúci účinok), Lipa veľkolistá (horúčka), Nechtík lekársky (trávenie, upokojujúci účinok, zvonka na podráždenú pokožku), Valeriana lekárska (upokojujúci účinok), Skorocel kopijovitý (hlienitý kašeľ), Echinacea purpurová (imunita).

Čaje nevhodné v tehotenstve:

Alchemilka lekárska, Mäta pieporná, Ľubovník bodkovaný, Fenikel obyčajný, Čierny čaj, Zelený čaj, Materina dúška, Ostružina malinová, Pestrec mariánsky, Aloe vera, Palina pravá, Puškvorec obyčajný, Srdcovník obyčajný, Šalvia lekárska, Zemežlč lekársky, Levanduľa lekárska, Lapacho.