Ako deťom spestriť jar?

Jar je čas, kedy sa deti konečne môžu vyblázdniť vonku. Nasávajú do pokožky vitamín D a zároveň rozvíjajú motorické, zmyslové a pohybové zručnosti. Odporúča sa v jarných mesiacoch pobyt vonku 2 x za deň, a to doobeda a poobede ak to počasie umožňuje.

Vhodné hry sú napríklad na schovávačku. Schováte sa dieťaťu a vykukujete spoza miesta kde ste sa skryli a hovoríte kuk. Dieťa chápe, že sa s ním hráte a hľadá vás. Zároveň sa rozhýbe a trénuje motoriku v nožičkách. Vhodné je túto hru vykonávať na trávnatej ploche, kde je dieťa nútené chodiť po nerovnom povrchu.

Ďaľšou výbornou hrou je hra v pieskovisku. Dieťa hmatovo vníma piesok a rozvíja si hmatové zručnosti. Použite aj formičky, kýblik, sitko, hrabličky alebo lopatku. Dieťa sa snaží vytvarovať formu z piesku a prekladať piesok zjedného miesta do druhého. Rozvíja si tak motoriku v ručičkách. Tiež môžete použiť malú naberačku na prekladanie kamienkov alebo piesku. Tým dieťa trénuje motoriku a pripravuje sa na prácu s príborom.
Pieskovisko

pieskovijpg

Kýblik s formičkami, náradím a sitkom

formickyjpeg

Ak máte doma drobca, ktorému sa nechce hýbať, môžete ho motivovať použitím kosačky, ktorú dieťa tlačí ako chodítko.
kosackajpg


Na zlepšenie motoriky v ručičkách, vycibrenie trpezlivosti, koncentrácie a presnosti môžete využiť hádzacie kolieska. Dieťa si cibrí presnosť v ručičkách.

show_image_in_imgtagjpg
Pre deti od 3 rokov je možné použiť zásteru, ktorú môžete využiť pri sadení a práci so zemou. Dieťa tak môžete zapojiť do sadenia, alebo inej prácou vonku. Trávite  tak spolu čas a dieťa sa zapája do do činnosti. Buduje si vzťah pre domáce práce. Neberie ich ako povinnosť ale ako súčasť bežného dňa.
show_image_in_imgtag 1jpg
Pre chlapčekov od 3 rokov môžete využiť kosačku na trávnik. Je bez batérie s ozubeným koliečkom. Deti rady napodobňujú aktivity rodičov a zároveň si rozvíjajú zručnosti a vzťah k domácim prácam. Dieťa berie prácu ako hru. 

kosackajpg

Ďaľšou praktickou hračkou, ktorou zabavite vašu ratolesť je miešačka. Dieťa opäť napodobňuje aktivitu rodičov a rozvíja si nie len motoriku, ale aj predstavivosť. 
miesackajpg
Neodmysliteľnou súčasťou práce na záhrade je fúrik. Využijú ho dievčatá aj chlapci.  Pre väčšie deti je vhodnejší tento fúrik.

furikjpg
Bublifuk poteší každé dieťa. Pridajte do vody trocha glycerolu, ktorý zoženiete v lekárni a bubliny budú oveľa väčšie a pevnejšie.


show_image_in_imgtag 3jpg
Pre deti od 1 roka je vhodné na prechádzku použiť odrážadlo. Pre menšie deti je lepšie so 4 kolesami. Dieťa si tak trénuje nožičky a koordináciu riadenia. 
odrazadlojpg
Pre väčšie deti od 2 rokov a deti s lepšou stabilitou a koordináciou sú vhodné odrážadlá dvojkolesové.

show_image_in_imgtag 4jpg