Nosová sprcha

Je výborný spôsob ako predísť alergii a ochoreniu dýchacích ciest. Tiež je vhodná aj pri liečbe prejavov nádchy a alergie. Dochádza k vyčisteniu nosovej sliznice, k zníženiu výskytu zápalov. Tiež znižuje množstvo liekov používaných na liečbu alergie. Keď sa výplachy nosa skombinujú s inými liečebnými metódami, pacienti s chronickou sinusitídou nemusia tak často vyžadovať chirurgický zákrok. Najmä pacienti, ktorí používali hypertonické nazálne výplachy soľným roztokom, uvádzali lepšie výsledky. Existujú rôzne zariadenia a techniky. Pretlakové a podtlakové metódy sú pravdepodobne účinnejšie ako rozprašovače.

Výplach nosa odstraňuje hlien a vyplavuje patogény, alergény alebo iné nečistoty. Patogény zahŕňajú baktérie a vírusy. Alergény zahŕňajú peľ, plesne, špinu, prach a srsť domácich zvierat. Keď sa tieto látky zachytia vo vašom nose, dráždia vaše dutiny a spôsobujú príznaky ako: Upchatý nos alebo nádcha, pocit svrbenia v nose alebo kýchanie či problémy s dýchaním.  Okrem zlepšenia pacientovej symptomatológie sa často znižuje aj užívanie liekov na predpis.
Je vhodná aj pre tehotné a dojčiace ženy. Ide o preplach nosných dutín slanou vodou, ktorá sa pomocou kanvičky, alebo striekačky (napríklad od Nurofenu), naleje do jednej nosnej dierky a druhou vytečie von. Nosná sprcha sa môže vykonávať ak je dieťa schopné s vami spolupracovať. Zväčša to je okolo druhého roka. 
Postup:
1.Pripravte si slanú vodu: asi do 3 deci teplej vody pridajte 1 malú zarovnanú lyžičku kuchynskej soli a dobre rozmiešajte a nechajte prevariť. Roztok pridajte do kanvičky, alebo striekačky. Používajte vlažný roztok.
2, hlboko dieťa predklonte nad umývadlo, najlepšie tak aby bola hlava nižšie ako trup. Následne vložte kanvičku do nosnej dierky dieťaťa tak aby hlava bola natočená na ľubovoľnú stranu.
3, Dbajte na to, aby dieťa malo otvorené ústa a nahlas cez ne dýchalo (aby nedýchalo cez nos, to by mohlo spôsobiť že by dieťa vodu vdýchlo).
4, lejte vodu z kanvičky do vyššie položenej nosnej dierky, lejte pokiaľ voda nezačne vytekať druhou nosnou dierkou.
5, to iste zopakujte na druhej dierke nosa.
6, po ukončení výplachu zaistite aby sa dieťa vysmrkalo a vypľulo zvyšok vody z ústnej dutiny.

Neodporúčam používať na preplach vincentku (obsahuje bublinky a ani po vyprchaní nevieme či je to vyprchanie dostačujúce) ani fyziologický roztok (viazaný na lekársky predpis), pokiaľ vám ho lekár nepredpíše. Ide o liek určený na podanie do žíl, pri stavoch dehydratácie či na podanie liečiv do žily. Tento roztok je z hľadiska použiteľnosti na výplach nosa vhodný, ale často ho pýtajú ľudia bez receptu a nabádajú lekárnikov na porušenie zákona a nerešpektujú zdravotníckych pracovníkov lekárne. Fyziologický roztok viete nahradiť už doma zarobeným roztokom, alebo zdravotníckou pomôckou Clin Sin med, kde máte nachystané aj vrecká, ktoré si viete zarobiť na bežnú hygienu nosa, taktiež vrecká na prípravu hypertonického roztoku vhodného pri častých a chronických zápaloch nosových dutín.

Kedy nepoužívať nosovú sprchu

- ak je poškodená nosová sliznica či ak dochádza k opakovanému krvácaniu z nosa po aplikácií nosnej sprchy.
- máte ušnú infekciu,
- máte tlak v jednom, alebo oboch ušiach,
- máte úplne upchatú nosnú dierku,
- máte operované uší alebo nosové dutiny.
 https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24286-nasal-irrigation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14712112/

Nasal Irrigation: Uses, Benefits & Side Effects