Odplienkovanie

Kedy dieťa odplienkovať?

niektorí rodičia sa fixujú na leto, pretože dieťa má menej oblečenia a môže pobehovať bez plienky len v spodnej bielizni bez toho aby mu bola zima.
tieto faktory naozaj nie sú tým dôležitým faktorom, ktorý udáva správny čas na odplienkovanie.
rodičia v snahe využiť toto počasie dostávajú do stresu seba a svoje dieťa, pretože si myslia že v zime to bude horšie, to však nie je pravda. Keď je dieťa pripravené nebude nutné ho nechávať len v spodnej bielizni a nezoderiete práčku.
naopak ak dieťa nie je pripravené, nebude chcieť sedieť na nočníku a nebude mu vadiť že sa pocikalo aj 10x za deň. Akurát nebude chápať čo sa deje a bude v strese, pretože sa hneváte že Vám nerozumie.
ak si dieťa nechce na nočník sadnúť, nenúťte ho. Dieťa musí prejavovať o nočník záujem.
znakom pripravenia dieťaťa na cikanie do nočníka je ťahanie si plienky, suchá plienka po zobudení, chytanie a sadanie si na nočník, pokladanie hračiek na nočník.
Ako začať?
nachystajte si dostatočné množstvo spodného prádla, a dieťaťu dajte plienku len na spánok,
najprv dajte nočník do miestnosti kde sa najčastejšie pohybujete s dieťaťom aby ste ho mali hneď po ruke.
dieťa dajte cikať hneď po zobudení, po jedle, pred spaním, pred odchodom z domu, po príchode z vonka,
na začiatok dajte dieťa na nočník aj každých 30 minút, neskôr odsledujete že sa intervaly znížia na raz za 1 až 2 hodiny.
ak sa dieťa pociká, dieťa väčšinou po krátkom čase zastaví cikanie (prejav kontroly mechúra -vhodný prejav odplienkovania),dajte ho na nočník aby sa vycikalo do vyprázdnenia mechúra. Inak bude cikať každých 10 minút až do vyprazdenia mechúra a Vy ho nebudete stíhať prezliekať.
pripravte si knihu, ktorú dáte dieťaťu do ručičiek po jeho usadení na nočníku, pretože deti často len sedia a necikajú (jednoducho sa boja ďalšieho kroku osamostatnenia sa - zbavenia sa plienky), chápu to ako vzdialovanie sa od matky, preto dieťaťu nenadávajte ani na neho nekričte ak sa pociká. Dieťa sa pri pocikaní cíti nepríjemne a potrebuje oporu rodiča aby mu vysvetlil že to sa stáva a nevadí to. Ak na neho rodič nakričí, dieťa sa lakne, že Vás sklamalo a bude odmietať nočník, ktorý mu pripomína že rodiča sklamal.
po vycikaní dieťa primerane pochválte, to znamená pohladkajte ho po hlavičke, ústne pochválte. Tlieskanie a krik môže dieťa pochopiť ako niečo čo urobí len keď Vás chce potešiť.
po usadení na nočník sa s dieťaťom rozprávajte, ukazujte mu obrázky v knihe..
výlety a dlhé vychádzky ďaleko od domu pri ktorých je nutná plienka nie sú vhodné aspoň 1 až 2 týždne. Ak dáte dieťaťu na začiatku odplienkovania plienku a ono sa do nej vyciká, bude zmätené a bude odmietať nočník.
častokrát sa dieťa hrá a nechce sa vzdať hry kvôli cikaniu, navrhnite dieťaťu, aby si svoju hračku vzalo na nočník,
ak sa už dieťa samo pýta na nočník, môžete nočník premiestniť na záchod.
mnohokrát sa stáva, že dieťa začne vstávať skoro ráno, pretože vydrží rovno celú noc necikať a chce sa vycikať do nočníka a už nechce spať. Žiaľ ak chcete, aby Vaše dieťa nebolo z toho zmätené, musíte s ním vstávať. Rátajte s tým, že pôjde na obedný spánok skôr spať.
Na odplienkovanie odporúčam túto knihu.

MANUÁL SPÁNKOVÉHO ODPLIENKOVANIA

Aby sme dieťa naučili spať bez pomočenia musíme mu na to vytvoriť vhodné podmienky.
Aké to sú?
- Denný režim – to znamená denná rutina ako je podávanie jedla a nápoja, ukladanie na spánok a voľnočasové aktivity by mala byť približne v rovnakú hodinu. Zabezpečenie dostatku tekutín by malo byť počas celého dňa a nie hlavne vo večerných hodinách.
- Dieťa musí na to vyzrieť (musí vydržať bez močenia aspoň 2 hodiny), musí vedieť ovládať močový mechúr. Najlepšie je aby dieťa malo po spánku suchú plienku.
- Musí mať pokojné prostredie (pri zlom psychickom rozpoložení sa dieťa často pomočuje).
- Večera by mala byť podávaná najneskôr 2 hodiny pred spánkom ak sa dá.
- Vhodné je na večeru podávať pečivo, chlieb ktoré na seba viažu vodu. Vyhnite sa korenením jedlám.
- Na večeru nepodávajte ovocie, sladené nápoje, čaje, kofeínové nápoje a ani sýtené nápoje či šťavy (zvyšujú vylučovanie moču).
- Vo večerných hodinách po 18 hodine podávajte dieťaťu len čistú vodu.
- Najlepšie je aby dieťa vedelo ísť na toaletu počas noci samé, teda aby malo otvorenú postieľku a prístup k toalete.
- Je možné dieťa zobudiť na močenie 2 hodiny po zaspaní. Nebuďte dieťa príliš často, pretože pomočovanie sa môže prehlbovať. Taktiež to znižuje kvalitu spánku následne môže byť dieťa mrzuté. Najlepšie je ak je dieťa úplne prebudené a vníma čo sa deje. (Prebúdzanie by som volila ak ani po režimových opatreniach nemá dieťa suchú plienku).
- Pred spánkom dajte dieťa 3x cikať. Medzi intervalmi by mala byť 5 minútová pauza a dieťa by malo počas pauzy ležať.
- Na neskorú večeru sa neodporúčaj polievky a iné tekuté jedlá.
- Dieťa by sa malo pred spaním vycikať samé v kľude a bez časového obmedzovania.
- Dieťa by malo počas dňa močiť každé 2 až 3 hodiny.
- Vhodné je odstrániť nočné pomočovanie do 5 rokov života dieťaťa a denné do 3 rokov. Niekedy sa dieťa pomočuje aj keď sa rodičia i dieťa snažia ako sa dá. Často je to spôsobené poruchami a zdravotnými problémami. V tomto prípade dieťa nedokáže ovládať vôľou močenie. Vtedy je nutné upovedomiť lekára o tomto stave. Príčiny sú rôzne... cukrovka, poškodenie močového ústrojenstva, psychické problémy a iné.
- Na pomočovanie vplývajú aj zmeny ako je nový súrodenec, alebo zmena bydliska, škôlka...
- Nezabudnite na pogumovanú plachtu, ktorá ochráni matrac.
- Nenechávajte dieťa večer o smäde kvôli odplienkovaniu je to kontraproduktívne.

275977272_350545717084130_6948212950405699175_njpg

Opätovné pocikavanie sa po dlhodobom odpliekovaní


DÔVODY
1 Dieťa prechádza od roka viacerými psychomotorickými progresmi, kedy si viac uvedomuje svoje činy, chce mať nad všetkým kontrolu a dokáže sa zahĺbiť do svojej činnosti.
Jednoducho ho natoľko zaujíma jeho aktivita že sa odmieta vzdať tejto činnosti kvôli cikaniu. Preto je vhodné dieťa na to upozorniť a spýtať sa či sa mu nechce cikať. Pravdepodobne Vám povie nie a pociká sa.
AKO NA TO?
skúste slovíčko PAUZA. NAVRHNITE dieťaťu aby si urobilo krátku pauzu v hre a vycikalo sa. Ubezpečte ho že sa s jeho hrou nič nestane.
navrhnite dieťaťu aby si zobralo časť alebo celú hračku so sebou na nočník.
niekedy pomôže odmeňovanie ako na začiatku odplienkovania, napríklad po tom ako sa vyciká mu dajte napr. dievčatku korunku pričom si vždy na ňu môže nalepiť 1 nálepku. U chlapcov skúste autíčko. Alebo si po úspechu zatancujte tanček. Často pomôže obyčajná pochvala .
2ZÁPAL MOČOVÝCH CIEST
Pri zápale močových ciest dieťa pociťuje bolesť a odmieta cikať. Charakteristickým je prítomnosť teploty a neskôr odmietanie jedla. Viac sa dozviete tu https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=180581860747184&id=104656675006370
3 TICHÁ ZÁPCHA
Je to stav kedy si nevšimnete že má dieťa zápchu. Ide o tvrdú stolicu na konci čreva, ktoré je umiestnené za močovým mechúrom. Mechúr sa tak nedokáže úplne naplniť čo je podmienkou pre to, aby dieťa rozpoznalo že sa mu chce cikať. Dieťa vtedy často ciká. Riešením je zvýšenie prijatia množstva tekutín, ovocia a zeleniny

Kakanie do nočníka

Ako mi niektoré mamičky písali, deti občas mávajú problém s kakaním do nočníka. Namiesto toho sa radšej vykakajú do plienky alebo trpia zápchou a bolesťou len aby sa nemuseli vykakať do nočníka.
Skúmala som tento problém bližšie a zistila som, že chlapci často kakajú do nočníka neskôr a sú teda čiastočne odplienkovaní. Jednoducho potrebujú viac času aby pochopili ako sa to robí.
Druhá príčina, pri ktorej je typická zápcha a problém s vylučovaním je, že dieťa naschvál zadržuje stolicu a tým si spôsobuje zápchu. Pretože čím dlhšie je stolica v čreve, tým viac vody sa z nej absorbuje do tela a teda zápcha sa prehlbuje. Jeho učenie na nočník sa spája s bolesťou pri kakaní. Preto je vhodné vykonať nasledovné režimové opatrenia:
zvýšiť príjem ovocia ako sú slivky, broskyne či hrušky a šťava z nich. Ideálne je namočiť sušené slivky do vody a túto vodu ponúkať dieťaťu na pitie. Vhodné je aj ponúknuť toto sušené a odmočené ovocie každý deň.
zvýšiť príjem vody,
naopak zo stravy vylúčte banány či obilninové cereálie.
tento režim udržujte ešte niekoľko týždňov po mäkkej stolici. Samozrejme medzičasom bude lepšie dávať na kakanie dieťaťu plienky aby zabudlo že kakanie do nočníka je spojené s bolesťou. 
opätovné ponúkanie kakania do nočníka skúste až niekoľko týždňov (aspoň 2 až 3) po kakaní mäkkej stolice.
režim so stravovaním udržujte naďalej aspoň 2 mesiace po kakaní do nočníka.
Ak sa stolica nezmäkčí ani po režimovom opatrení, je vhodné kontaktovať lekára. Môže dieťaťu predpísať vlákninu (laktulóza), ktorá stolicu zmäkčí. Vhodné je aby dieťa nebolo nútené kakať do nočníka aspoň 1 mesiac aby zabudlo na spojitosť nočníka a bolesti. 
 Veľmi dôležitý je aj nácvik vyprázdňovania pri učení na kakanie do nočníka. Nácvik spočíva v usadaní dieťaťa po jedle na nočník dĺžke 10 – 15 minút, pravidelne 2-krát denne, v približne rovnakom čase, v atmosfére pokojného prostredia, bez náhlenia a rozkazovacieho spôsobu. Nácvik je vhodný napríklad po raňajkách, využijúc gastrokolický reflex. Pokus o kakanie by mal prebiehať v pokoji, so stehnami pritiahnutými k bruchu s dostatočnou oporou chodidiel, eventuálne o stoličku a v predklone. Táto poloha umožňuje najlepšie napriamenie anorektálneho uhla a zapojenie brušného lisu. Pri nutkaní na stolicu netreba kakanie odďaľovať. Pri neúspechu môže dieťaťu pomôcť masáž bruška. Na objektivizáciu sa do denníka majú zapisovať úspešné aj neúspešné pokusy.

tip kedy deti najčastejšie kakajú: je to do 20 minút od jedenia.
Dôvody prečo sa aj staršie deti v noci často pomočujú sú:
zápcha alebo príliš tuhá stolica (tlačí na mechúr) treba zahájiť režimové opatrenia, ktoré som vyššie spomenula,
príliš vysoké podnebie v ústach,   suvisí to s výskytom spánkového apnoe, ku ktorému dochádza pri chrápani či už spomenutýxh zväčšených mandliach. Dieťa nemá kvalitný spánok. Môže byť cez deň veľmi podráždené. Môže to byť spôsobené účinkami obštrukčného spánkového apnoe na reakciu niukania na močenie, tlak v močovom mechúre alebo sekréciu hormónov v moči.
Prikladám štúdiu https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12756383/
veľké nosné mandle (chrápanie),
Pri posledných 2 príčinách je vhodné riešiť tento problém s lekárom.