Potravinová alergia u deti

Potravinová alergia je nežiadúca imunologická odpoveď organizmu.
Imunita dozrieva postupne, preto výskyt alergií u deti do 2 rokov je najvyšší (6-8%), u starších deti je to 1,5%.

Intolerancia a alergia nie je to isté. Intolerancia sa nezakladá na imunologickej reakcií, ale na nedostatku enzýmov.
Potravinové alergie majú najčastejšie bielkovinový charakter.

Najčastejšie potravinové alergény sú: kravské mlieko, sója, vajcia, pšenica a orechy. U starších deti to sú arašidy, ryby, morské plody, orechy, zeler, jablko a iné.

Najčastejšie alergické prejavy u dojčiat sú tráviace problémy, atopický ekzém, časté zápaly prínosových dutín a v najhoršom prípade bronchiálna astma.

Ako vzniká potravinová alergia?

1. Genetická predispozícia: 40-60% šanca alergie ak sú rodičia obaja alergici,
-60-80% šanca ak trpia rodičia rovnakým typom alergie,
-20-40% šanca ak je jeden z rodičov alergik, -35% šanca ak je súrodenec alergik,
-5-15% šanca ak v rodine nie je alergia.

2. Príliš skoré zavedenie alergénu, pretože imunitný systém dozrieva postupne. Dôležitú úlohu zohráva obsah črevnej mikroflóry probiotickými baktérami (pre deti ktoré sa narodili sekciou sa odporúča užívanie probiotík minimálne prvý polrok života). Dôležitá je kombinácia rodu Lactobacillus sp. a Bifidobacterium sp.

Prevencia potravinovej alergie
Začína sa už počas gravidity, keď sa dieťa dostáva do kontaktu s antigénmi (latkami) z potravy spôsobujúcimi alergie cez "plodovú" vodu.
Imunizácia prebieha aj počas dojčenia, kedy sa antigény z potravy, ktorú príjma matka dostávaju aj do mlieka. Preto sa neodporúča preventívne vysadzovanie alergénov z potravy matky (môže len ak je matka alergička).

Výlučné dojčenie do prvých 6 mesiacov veku dieťaťa znižuje výskyt alergie u deti. Materské mlieko je hypoalergénne.
Ak dieťa nemôže byť kojené a má genetickú predispozíciu na alergiu, používa sa mliečna výživa s označením HA (má z časti štiepeniu bielkovinu kravského mlieka)
Alergie spôsobuje aj pasívne fajčenie počas gravidity a dojčenia alebo niektorá kozmetika s obsahom srvátky.

ak u dieťaťa bola diagnostikovaná alergia, danej potravine sa vyhýba,
ak matka koji mala by sa taktiež vyhýbať týmto potravinám.
pri nediagnostikovanej alergií preventívne nevyraďujte alergény z potravy dieťaťa ani zo svojho jedálnička.