Predné a zadné materské mlieko


Zloženie materského mlieka je u každej matky jedinečné. Zloženie materského mlieka je ovplyvnené začiatkom a koncom kojenia, zložením tela matky, dĺžkou laktácie, stravou matky (napríklad väčšie množstvo cukru v strave matky zvýšilo množstvo triglyceridov v materskom mlieku preukázateľne na ďalších 12 hodín. Podľa Kenta a kol. (2006) bol obsah tuku medzi 10. a 22 hodinou vyšší ako medzi 22 a 10 hodinou doobeda.
V štúdií kde 18 matiek vo veku 27 až 40 rokov (ich deti boli vo veku 2 až 17 týždňov) ktoré výhradne kojili dodržiavali diétu kde nejedli tzv. FODMAP potraviny. Patrí sem fermentovaná zelenina, laktóza, fruktóza, manitol ( s týmto mám počas praxe skúsenosť, že spôsobuje koliky), sorbitol a xylitol. Tieto nestrávené cukry môžu byť v hrubom čreve aktivitou baktérií premenené na oxid uhličitý a metán, ktorý spôsobuje koliky. Medzi tieto potraviny patrí cesnak, cibuľa, raž, artičoky, inulín, pšenica a obilniny či strukoviny a sladkosti. Výsledok tejto štúdie je nasledovný: plač pred diétou bol v priemere u detí 142 minút a klesol o 52 minút, čas pri ktorom sa deti šklbali a plakali klesol o 73 minút- AJ keď obsah laktózy a pH stolice sa nezmenilo. Matky uviedli, že deti boli celkovo kľudnejšie, menej plačlivé a spokojnejšie. Téme vplyvu stravy matky na trávenie dieťaťa sa ešte budem venovať v ďalšom poste.
To však neznamená, že máte držať diétu. Len si dajte pozor pri jedení týchto potravín a pozorujte ako dieťa reaguje ak skonzumujete jednu z týchto potravín.
Predné a zadné mlieko
Naozaj je dokazateľné, že predné a zadné mlieko naozaj existuje. Saarela et. Al. zistili, že priemerný obsah tuku v prednom mlieku je 1,9 gramu v 100 ml mlieka zatiaľ čo v zadnom mlieku je obsah tuku až 5,2 gramu v 100 ml mlieka. Taktiež sa zistilo vyššie množstvo a aj množstvo typov DHA kyselín dôležitých pre vývoj mozgu v zadnom mlieku. Keďže má zadné mlieko vyšší obsah tuku tak je pre dieťa aj energeticky výhodnejšie a tak vie lepšie priberať na váhe. Dokonca v niektorých krajinách (Amerika) používajú zadné mlieko na kŕmenie predčasne narodených detí v pôrodniciach. Zadné mlieko obsahuje aj vyššie množstvo vitamínu A a E. Taktiež zadné mlieko obsahuje vyšší počet peptidov (stavebné látky), čo je spôsobené vyšším množstvom enzýmov ktoré rozkladajú bielkoviny na peptidy.
Rozdiel v zložení tuku je pravdepodobne spôsobené prichytením tuku na bokoch mliečnej žľazy.
Mnohé laktačné poradkyne majú názor, že mamičky sú informáciou o prednom a zadnom mlieku v strese. Preto sa môžete stretnúť s tým že Vám povedia že také mlieko nie je. Poprípade sú mnohé ktoré tomu aj veria. Avšak v Keni si dali za cieľ zvýšiť informovanosť matiek o dojčení a aj o prednom a zadnom mlieku, pretože tam je vyššie percento podvyživených detí vo veku do 6 mesiacov života.
Záver:
Nestriedajte prsníky pri jednom dojčení. Jedno plnohodnotné dojčenie je na 1 prsník. To znamená ak si dieťa pri jednom dojčení spapá malé množstvo mlieka, pri ďalšom dojčení mu ponúknite ten istý prsník, pretože sa k zadnému mlieku dostane až pri ďalšom dojčení z toho istého prsníka. Avšak nestresujte sa. Ak dieťa priberá, tak to robíte správne .