Večera pre deti
Večera by mala tvoriť asi 25 % z celkovej prijatej potravy za deň. Odporúča sa podávať večeru okolo 18. hodine. Avšak je to individuálne podľa spánkového režimu dieťaťa. Posledné jedlo sa snažte dať dieťaťu aspoň 2 hodiny pred spaním. Pred spaním ešte dieťaťu ponúknite mlieko.
Na večeru sa odporúčajú kašičky, alebo zeleninové polievky so žĺtkom z vajíčka uvareného na tvrdo. Tieto polievky sa zvyknú zahustiť napríklad ryžovou kašou. Deťom od 4. mesiaca, ktorým ste zaviedli zeleninový príkrm môžete pripraviť ryžovú, alebo zemiakovú kašu. Od 6. mesiaca po zavedení lepku môžete deťom pripraviť ryžovú, zemiakovú, pšenovú, krupicovú alebo obilninovú kašu s materským mliekom (alebo umelým mliekom) a zeleninou či ovocím.
Dôležité je, aby večera obsahovala obilninu (ryžu, špalda, pšeno), bielkovinu (strukovina, žĺtok alebo mlieko) a ovocie alebo zeleninu.
Zelenina obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a vlákniny. Na večeru je vhodnejšia zelenina, z dôvodu nižšieho obsahu sacharidov, ktoré dodávajú telu energiu.
Ovocie môžete použiť tiež
ale aspoň 2 hodiny pred spaním, aby dieťa spotrebovalo prijatú energiu z ovocia
a malo kľudný spánok. Preto sa odporúča ovocie s nízkym obsahom
fruktózy ako sú marhule, bobuľoviny, maliny, brusnice, avokádo, jahody alebo
jablko. Fruktóza sa v tele metabolizuje na glukózu (zdroj energie) a triglyceridy čo sú tuky, ktoré sa ukladajú v pečeni. Avšak fruktóza, ktorá sa nachádza
v ovocí je viazaná na vlákninu a uvoľňuje sa postupne, preto vôbec
nezaťažuje pečeň. Pečeň je zaťažená ak sa príjme veľké množstvo fruktózy naraz.
Z ovocia také veľké množstvo dieťa neprijme. Nevhodné sú koncentrované
ovocné šťavy a sladené nápoje či sladkosti s obsahom glukózo-fruktózového sirupu. Tento umelo pridávaný cukor už zaťažuje pečeň, preto nie je vhodné dávať
deťom sladené nápoje a jedlá s obsahom tohto sirupu. Ovocné šťavy dieťaťu rieďte
aspoň v pomere 1:1. Obsahujú v malom objeme veľké množstvo ovocnej šťavy.
Tekvicovo-mandľový puding na večeru (od 1 roka)
120 g hokaido tekvice
2 PL mandľovej múky
90 g plnotučného 3,5 % mlieka
Tekvicu ošúpeme a nakrájame na drobno. Všetko spolu povaríme do zmäknutia, asi 5 minút. Zmes rozmixujeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí zmes zhustne. Môžeme posypať škoricou.
Domáca kaša z červenej šošovice a mrkvy
(vhodné na večeru od 6. mesiaca)
1 mrkva
2 PL červenej šošovice
ryžová kaša
Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemno, pridáme šošovicu a vodu. Voda by mala byť asi 1 cm nad šošovicou. Povaríme asi 10 minút a rozmixujeme. Zahustíme ryžovou kašou a pridáme pár kvapiek repkového oleja.
Jednoduchý jablkovo-cuketový puding pre deti od 7 mesiacov
(vhodný ako olovrant alebo večera)
1 jablko nakrájané na kocky
1/2 menšej cukety, ošúpaná a nakrájaná na kocky
2 PL pšena alebo vločky
1 piškóta
100 g biely plnotučný jogurt
Jablko, cuketu a pšeno uvaríme vo vriacej vode 15 minút. Následne zlejeme vodu a rozmixujeme. Počkáme kým zmes trocha vychladne a pridáme jogurt. Puding zmiešame a posypeme piškótkou.
Pohánková kaša s jablkom
100 ml mlieka (od roka 3,5% kravské mlieko, do roka umelé mlieko, poprípade dojčenská voda ak má dieťa dostatok mlieka cez deň),pohánková kaša
1 jablko alebo hruška
Mlieko prevaríme a odstránime z ohňa. Pridávame kašu do zhustnutia a miešame. Následne najemno nastrúhame jablko alebo hrušku. Všetko spolu zmiešame. Pre deti od 1 roka môžeme pridať škoricu.
Krupicová kaša s banánom
(od 6 mesiacov môžete pripraviť tiež ako olovrant v menšej porcii)1 banán
150 ml mlieka (od roka 3,5% kravské mlieko, do roka umelé mlieko, poprípade dojčenská voda ak má dieťa dostatok mlieka cez deň),
15 g krupicovej kaše
Mlieko alebo vodu prevaríme, pridáme krupicu a varíme na miernom ohni do zhustnutia. V miske si roztlačíme banán a zmiešame s uvarenou kašou.
Jačmenná kaša s jablkom a tekvicou od 8 mesiacov
2 PL jačmenné krúpy60 g hokaido tekvica
1 jablko
1/2 plnotučného bieleho jogurtu
Krúpy prepláchneme, tekvicu a jablko ošúpeme a nakrájame. Všetko spolu varíme vo vriacej vode asi 20 minút. Vodu scedíme a všetko rozmixujeme. Keď kaša trocha vychladne, pridáme jogurt a premiešame.
Jačmenné krúpy obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá zlepšuje pohyb čriev a tým aj trávenie, pôsobí preventívne proti zápche. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, najmä molybdén, selén, meď a mangán. Mangán je nevyhnutný pre správny vývoj kostí, premenu tukov, cukrov a bielkovín v tele.
Horčík v jačmenných krúpach v kombinácii s vlákninou zasa znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje vylučovanie inzulínu.