Rebríček štandardnej umelej mliečnej výživy

Na úvod musím povedať, že máloktoré mlieko spĺňalo všetky požiadavky. UM je núdzová dojčenská výživa, preto by mala každá matka, ktorá sa rozhodne svojvoľne prestať dojčiť zvážiť pre a proti.
Rebríček je zostavený podľa kritérií ktoré najviac pripomínajú materské mlieko a na základe vedeckých štúdií. Každé dieťa má inak vyvinutý tráviaci trakt a črevný mikrobióm. Preto niektorým deťom sadne lepšie mlieko bez vlákniny alebo bez probiotík.
Medzi najlepšie dojčenské výživy som zaradila nasledovné:

KENDAMIL 1
Kendamil klasický kravský obsahuje živočíšny tuk a všetky dôležité látky. Nemám mu čo vytknúť, podobá sa najviac materskému mlieku, a preto mávajú deti často stolicu podobnú dojčeným deťom teda redšiu a viac frekventovanejšiu.
Nutrilon Duobiotik
Obsahuje mliečny tuk, cholín, taurín, nukleotidy, vlákninu. Nemám mu čo vytknúť. Možno ešte absenciu probiotík.
NUTRILON PROFUTURA cesarbiotic
Veľmi podobný s advanced ale má menej bielkovín a laktózy. Vhodný pre deti ktoré sa narodili predčasne a dosiahli požadovanú váhu na prikrmovanie klasickej mliečnej výživy. Nevýhodou je, že neobsahuje živočíšny tuk, ktorý je lepším zdrojom beta palmitátu, ktorý zlepšuje vstrebávanie tukov a minerálov.
Plasmon 
Toto mlieko obsahuje mliečny tuk, nukleotidy, cholín, taurín, probiotiká, vlákninu, Neobsahuje palmový olej čo je dobré. Chybou je však obsah maltodextrínu, ktorý nevhodne vplýva na glykemický index a lipidový profil. Taktiež nové štúdie potvrdili nežiadúce účinky maltodextrínu na črevný mikrobióm.
NUTRILON ADVANCED
Obsahuje GOS, FOS na trávenie a imunitu. Neobsahuje palmový olej, ktorý zaťažuje bruško a spôsobuje koliky. Vhodné hodnoty bielkovín a laktózy. Sodík v norme. Obsahuje aj taurín a cholín plus DHA dôležité na vývoj mozgu.
neobsahuje probiotiká (nie je až taká chyba ak dieťa nemá problémy s bruškom a ak sa narodilo prirodzene)
pokračovacie mlieko č. 3 obsahuje maltodextrín a neobsahuje taurín čo však môžeme povedať o každom pokračovacom mlieku. Avšak musím vyzdvihnúť obsah vlákniny, DHA a cholínu ktoré obsahuje len máloktoré pokračovacie mlieko inej značky. Nevýhodou je absencia živočíšneho tuku.
HAMI
spĺňa všetko okrem obsahu probiotík. Je teda porovnateľný s Nutrilonom advanced aj čo sa týka pokračovacieho mlieka. Nevýhodou je absencia živočíšneho tuku.
BEBA COMFORT
obsahuje všetko čo má obsahovať. Má výborné hodnoty bielkovín, laktózy a sodíka. Obsahuje síce nie GOS a FOS ale inú vhodnou vlákninu a síce oligosacharidu 2FL. Je bez palmového oleja.
Pokračovacie mlieko č. 2 však už taurín a cholín neobsahuje preto si myslím, že pokračovacie mlieko by som zvolila buď iné alebo by som zostala na č. 1. Od roka má dieťa už pestrú stravu a teda absenciu týchto látok môžeme akceptovať. Sodík je vo vyššom zastúpení preto soľte v pokračovacom mlieku minimálne a dodržujte dávkovanie. Nevýhodou je aj absencia živočíšneho tuku.

Odtiaľto už mlieka nemajú všetko a sú v zložení dosť podobne
SUNAR PREMIUM
navyše laktalbumín a vysoké množstvo vitamínu B12, nízke množstvo bielkovín a sodíka. Obsahuje živočíšny tuk, ktorý zlepšuje konzistenciu stolice a vstrebávanie minerálov a tuku.
chýba FOS vláknina.
Vhodné pre deti so zvýšenou potrebou železa a záťažou obličiek oproti ostatným UM .
BEBA OPTIPRO
nemá vlákninu
Má však probiotika a nízke množstvo bielkovín čo je dobré.
Túto mliečnu výživu by som odporučila deťom, ktoré nereagujú dobre na prítomnosť vlákniny (nafukovanie, zápcha).
Pokračovacie mlieko č.2 však neobsahuje cholín ani taurín preto by som sa nebála zostaň na č. 1 do ukončeného 1. Roka života dieťaťa. Obsahuje vysoké množstvo laktózy takže pre deti so zápchou je to dobrá voľba. Je bez palmového oleja.
Pokračovacie mlieko č.2 má maltodextrín čo je nevýhoda ale pre výhody spomínane vyššie je vhodný pre detičky s nedostatkom železa a poškodenými obličkami.  Maltodextrín je cukor je dobre minimalizovať do 2 roka života dieťaťa kvôli možnému vzniku diabetu, kardiovaskulárnych ochorení a obezitou v dospelosti.
SUNAR COMPLEX
Neobsahuje palmový plej čo je pozitívne, obsahuje DHA a GOS. Avšak neobsahuje FOS vlákninu. Je to taký lepší priemer neublíži. Obsahuje živočíšny tuk čo je pozitívne.
Avšak pokračovacie mlieko č. 2 obsahuje maltodextrín čo by nemusel. Tento cukor je dobre minimalizovať do 2 roka života dieťaťa kvôli možnému vzniku diabetu, kardiovaskulárnych ochorení a obezitou v dospelosti. Pozor ak má dieťa predispozíciu k vzniku diabetu (cukrovka v rodine). Č. 3 neobsahuje taurín čo však má už máloktoré mlieko určené pre deti staršie ako 1 rok.
BABELO
počiatočné mlieko ma trocha vyššiu hodnotu sodíka ale vyhovuje. Obsahuje však maltodextrín. Vláknina však chýba. Výhodou je obsah probiotík a absencia palmového oleja.
Pokračovacie mlieko č.2 nemá cholín ani taurín. Cenovo je v norme aj pre mamičky, ktoré si drahšie mliečko nevedia dovoliť a chcú pre dieťa vhodnú alternatívu.
HIPP combiotic
Obsahuje probiotiká čo je super, avšak neobsahuje FOS vlákninu čo by s ešte dalo avšak neobsahuje taurín dôležitý na správny neurologický vývoj a to ani v počiatočnom mlieku č.1.
Pokračovacie mlieko neobsahuje ani cholín. Inak má veľmi dobré hodnoty sodíka a bielkovín, ktoré sú dôležité na správnu funkciu obličiek a ako prevencia pred obezitou. Neobsahuje živočíšny tuk. 
HIPP JUNIOR je však oproti ostatným pokračovacím mliekam veľmi dobrý.
FRANCE LATE
nemá ani GOS ani FOS vlákninu, obsahuje maltodextrín ktorý vôbec nie je vhodný pre deti do 6 mesiacov z hľadiska možného vzniku diabetu do budúcna. Nemá niektoré DHA dôležité na mozog. Obsahuje palmový olej, ktorý spôsobuje koliky.
Úpravu urobili v pokračovacom mlieku č 3. Ktoré už obsahuje vlákninu GOS a FOS a aj DHA. 
NEODPORÚČAM
FRANCE LATE
nemá ani GOS ani FOS vlákninu, obsahuje maltodextrín ktorý vôbec nie je vhodný pre deti do 6 mesiacov z hľadiska možného vzniku diabetu do budúcna. Nemá niektoré DHA dôležité na mozog. Obsahuje palmový olej, ktorý spôsobuje koliky.
Úpravu urobili v pokračovacom mlieku č 3. Ktoré už obsahuje vlákninu GOS a FOS a aj DHA.
DM BIO obsahuje palmový olej, a vyššie množstvo sodíka. Neobsahuje GOS a FOS vlákninu a dôležitý taurín a to ani v počiatočnej výžive .
BABYLOVE
Má vyššie množstvo sodíka, škrob, palmový olej. Neobsahuje kyselinu linolovú ani vlákninu.
Pokračovacie mlieko neobsahuje taurín.